Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η ιστορία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας


Κατά τη σοβιετική περίοδο η ποδοσφαιρική ομάδα είχε κατακτήσει 7 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα ενώ κατά τη ρωσική έχει κερδίσει 3 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 3 σούπερ καπ. Όμως, η σημαντικότερη επιτυχία της ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2005, νικώντας στον τελικό την Σπόρτινγκ Λισαβόνας με 3-1. Ήταν η πρώτη ρωσική ομάδα που κέρδισε ευρωπαϊκό τίτλο και μάλιστα έκανε το τρεμπλ, αφού την ίδια σεζόν πήρε πρωτάθλημα και κύπελλο στη Ρωσία.
Έδρα της ομάδας είναι το Στάδιο Ντιναμό, στη Μόσχα, χωρητικότητας 36.000 θεατών. Χρώματά της είναι το κόκκινο και το μπλε. Το αρχικό παρατσούκλι της ΤΣΣΚΑ είναι конюшня, δηλαδή «Στάβλοι», διότι το αρχικό προπονητικό της κέντρο στεγάστηκε στο χώρο των στάβλων του Ρώσου πρίγκιπα Γιουσούποφ. Αργότερα καθιερώθηκε το кони (Άλογα), το οποίο χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα οι οπαδοί της. Επίσης, αποκαλούνται армейцы (Στρατιώτες) και красно-синие (Κυανέρυθροι).
Η ΤΣΣΚΑ δεν είχε πάντα αυτό το όνομα. Ιδρύθηκε το 1911 ως «Ερασιτεχνική Λέσχη Αθλητικού Σκι Μόσχας».Το 1923 το νέο κομμουνιστικό καθεστώς την μετονόμασε σε «Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό Αθλητικού Πειραματισμού και Επιδείξεων» και το 1928 πήρε το ονομα «Αθλητικός Σύλλογος της Κεντρικής Διοίκησης του Κόκκινου Στρατού» (Τσε-Ντε-ΚΑ).
Στη συνέχεια πήρε τα ονόματα «Αθλητικός Σύλλογος της Κεντρικής Διοίκησης του Σοβιετικού Στρατού» (Τσε-Ντε-ΣΑ) και «Κεντρικός Αθλητικός Σύλλογος του Υπουργείου Άμυνας» (Τσε-Εσ-ΚΜΟ),για να καταλήξει το 1960 στο σημερινό της όνομα: «Κεντρικός Αθλητικός Σύλλογος του Στρατού» (Τσε-Εσ-ΚΑ ή ΤΣΣΚΑ), το οποίο δεν άλλαξε μετά το τέλος της σοβιετικής εποχής.

Πηγή:http://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου